Monthly Archives: Januar 2018

 1. Kolika je cena solarnih sistema?

  Kolika je cena solarnih sistema?

  Često se pitamo koliko bi iznosila cena solarnih panela ili solarnog sistema za na kuću ili poslovnu zgradu kako bi se proizvela vlastita električna energija. Na našem sajtu imate mogućnost za besplatni solarni kalkulator, ali možete biti zbunjeni ukoliko se niste prethodno informisali šta sve čini solarni sistem. U nastavku teksta pročitajte neke jednostavne smernice koje će vam pomoći da bolje razumete cenu solarnog sistema.

  Pročitaj više »
 2. Zašto da se odlučim za solarni sistem?

  Zašto da se odlučim za solarni sistem?
  Zašto da se odlučim za solarni sistem? Ako razmišljate da instalirate solarni sistem na krovu svoje kuće, verovatno ste već imali priliku da malo informišete o brojnim prednostima koje donosi korišćenje besplatne solarne energije. Da biste napravili pravu odluku za svoj dom, potrebno je da se upoznate sa stvarnim prednostima i solarne energije i mitova koji se ponekad prenose u medijima.
  Pročitaj više »
 3. Kolika je ušteda sa toplotnom pumpo i kada je toplotna pumpa efikasan način klimatizacije?

  Kolika je ušteda sa toplotnom pumpo i kada je toplotna pumpa efikasan način klimatizacije?

  Toplotne pumpe pretvaraju obnovljivu energiju iz vazduha, tla i vode u korisnu toplotu. One takođe koriste otpadne energije iz industrijskih procesa i izduvnog vazduha iz domaćinstava. Sistem toplotne pumpe sastoji se od izvora toplote, jedinice toplotne pumpe i distributivnog sistema za grejanje / hlađenje zgrade. Pomoćna energija - obično električna energija ili gas - potrebna je za pokretanje kompresora i pumpi. Pravac ovog ciklusa može se prebaciti tako da se ista mašina može koristiti za grejanje i hlađenje, dajući joj dodatnu ekonomsku prednost u slučajevima kada su oba servisa potrebna. U režimu grejanja, ambijentalna energija je izvor toplote, a zgrada je hladnjak. U režimu hlađenja je obrunuto, zgrada se hladi koristeći spoljašnjost kao hladnjak.

  Pročitaj više »
 4. Kako do solarne elektrane - glavne stavke pri izgradnji

  Kako do solarne elektrane - glavne stavke pri izgradnji
  Solarne elektrane prikupljaju i koncentrišu sunčevu svetlost kako bi proizvele toplotu visoke temperature, koja je potrebna za proizvodnju električne energije. Svi solarni sistemi imaju solarne kolektore sa dve glavne komponente koje čine reflektor i prijemnik. Reflektori (ogledala) preuzimaju i fokusiraju sunčevu svetlost na prijemnik. U većini tipova sistema tečnost za prenos toplote se zagreva i cirkuliše u prijemnik i koristi se za proizvodnju pare. Para se pretvara u mehaničku energiju u turbini, koja ima snagu generatora za proizvodnju električne energije. Solarni sistemi imaju sisteme za praćenje koji održavaju sunčevu svetlost fokusiranu na prijemnik tokom dana, dok sunce menja poziciju na nebu.
  Pročitaj više »
 5. Kolika je garancija na solarni sistem?

  Kolika je garancija na solarni sistem?

  Solarni paneli su izuzetno izdržljivi i pouzdani. Kako nemaju pokretne delove, solarni paneli nikada neće zahtevati stalno održavanje i popravke tok su om čitavog vremena njihove upotrebe. To omogućava proizvođačima da ponude izuzetno duge garancije.

  Pročitaj više »
 6. Solarni paneli za brod - sve što treba da znate

  Solarni paneli za brod - sve što treba da znate
  Želite da dodate solarne ploče na vaš čamac ili brod? Ili se pitate kako da iskoristite najviše od onih koje već imate? Čuvanje baterija i energije je neprestani problem za vlasnike brodova. Da li je dovoljno da se s vremena na vreme pokreće motor i tako maksimalno uštedite, ili treba da postavite nezavisno sredstvo za punjenje baterije kao što je solarni panel?
  Pročitaj više »
 7. Šta je Invertor i čemu služi?

  Šta je Invertor i čemu služi?
  Šta je Invertor? Invertor je električni uređaj koji pretvara jednosmernu u naizmeničnu struju. Invnetor može biti ugrađen kao samostalna oprema jednog sistema, kao što je solarni sistem, ili radi kao rezervno napajanje iz baterija koje se pune odvojeno. Naizmenična struja se koristi u mnogim malim električnim uređajima, ali u solarni sistem, budući da solarne ćelije mogu samo proizvesti jednosmernu struju (DC), potrebno je istu dobiti konvertovanjem.
  Pročitaj više »
 8. Razlike između offgrid i ongrid sistema

  Razlike između offgrid i ongrid sistema
  Solarni sistemi i obnovljiva energija imaju puno prednosti, ali su samostalni (offgrid) sistemi složeniji i zahtevaju više održavanja nego sistemi vezivani sa mrežom (ongrid). Pre nego što odlučite da li želite da se isključite sa mreže ili ne, upoznajte se sa razlikom izmđu ova dva sistema, kao i njihovim prednostima i manama.
  Pročitaj više »
 9. Monokristalni ili polikristalni paneli - koji odabrati?

  Monokristalni ili polikristalni paneli - koji odabrati?
  Solarni paneli - monokristalni ili polikristalni, koja je razlika? Kako se odlučiti? Razlika u ceni? Kvalitet?
  Pročitaj više »
 10. Solarni sistem za navodnjavanje - zašto ga odabrati?

  Solarni sistem za navodnjavanje - zašto ga odabrati?
  U savremenoj poljoprivredi veruje se da su solarni sistemi za navodnjavanje budućnost ove industrije. Ekonomični, ekološki, bez potrebe za velikim odrržavanjem, solarni sistemi za navodnjavanje idealni su za zadovoljenje potreba za vodom za navodnjavanje, vodosnabdevanje u zajednici, stočarstvo ili u druge svrhe.
  Pročitaj više »
Page