Kada se radi o izboru najpogodnijih fotonaponskih modula za solarni sistem, kupci se suočavaju sa izborom u pogledu kvaliteta, performansi i cene solarnih panela. U situaciji kada pokušavamo da dobijemo najbolje ponude, često žrtvujemo performanse zarad konkurentne cene. Međutim, žrtvovanje performansi zarad cena solarnih panela može ozbiljno uticati na vaš projekat. U ovom tekstu naučićete sve što je potrebno da znate o razlikama između monokristalnih i polikristalnih solarnih panela.

Šta su monokristalni solarni paneli?

Ovo je tehnologija solarnih panela je zapravo započela revoluciju upotrebe solarne energije. Monokristalni solarni paneli su najstariji i najrazvijeniji solarni sistem do danas. Kao što im i ime sugeriše napravljeni su od jednog kristala čistog silicijuma. Kristalno seme je mali komad silicijuma koji se koristi kao osnova za rastopljene molekule. Obezbeđivanjem odgovarajuće infrastrukture, rastopljeni molekuli mogu da se povežu kako bi formirali ingot. Dok se kristalno seme pribija, temperatura se postepeno spušta kako bi se formirao cilindrični oblik. Monokristalni paneli se mogu prepoznati jedinstvenim bojama i izgledom koji ukazuju na visoku čistoću silicijuma.

Šta su polikristalni solarni paneli?

Polikristalni solarni paneli se sastoje od više kristala. Umesto sporog i veoma skupog procesa formiranja jednog kristala, proizvođači jednostavno stavljaju kristalno seme u liveni silicijum i ostavljaju da se ohladi. Zahvaljujući ovom postupku proizvodnje, kristal koji okružuje seme nije ravnomeran i formira više malih kristala.

Prednosti i mane monokristalnih solarnih panela

Glavne prednosti:

 • Monokristalni solarni paneli imaju najveću stopu efikasnosti (obično oko 15-20%);

 • Oni su prostorno efikasni. Kako isporučuju najveću izlaznu snagu, oni zahtevaju najmanje prostora u odnosu na druge vrste panela. Solarni paneli za vikendice ih često koriste;

 • Imaju dug životni vijek - većina proizvođača nudi 25 godina garancije na monokoristalne solarne panele;

 • Monokristalni imaju tendenciju da budu više estetski prijatni, jer imaju ujednačeniji izgled u odnosu na plavu boju polikristalnog silicijuma.

 • U poređenju sa drugim solarnim panelima oni rade bolje u uslovima slabog osvetljenja.

Glavni nedostaci:

 • Monokristalni solani paneli su među skupljim;

 • Ako su pokriveni prljavštinom ili snegom, to znatno može uticati ceo solarni sistem.

Prednosti i mane polikristalnih solarnih panela

Glavne prednosti:

 • Proces koji se koristi za proizvodnju polikristalnih solarnih panela je jednostavniji pa samim tim je i cena solarnih panela povoljnija;

 • Obično imaju manju toplotnu toleranciju od monokristalnih panela.

Glavni nedostaci:

 • Kako je čistoća silicijuma niža od monokristalnih panela, polikristalni solarni paneli su manje efikasni. Njihova efikasnost je obično ocenjena na oko 13% do 16%;

 • Oni nisu samo manje energetski efikasni, već imaju i manju efikasnost prostora. Morate pokriti veću površinu da bi nastala ista solarna energija kao i kod monokristalnih solanih panela.

Koji solarni panel izabrati?

Što je veći i čistiji kristal, efikasnije su i solarne ćelije. Kao rezultat toga monokristalni solarni paneli su za oko 10% do 15% energetski efikasniji od polikristalnih panela. Polikristalni paneli se sa te strane često smatraju inferiornim jer su manje efikasni. Ali zbog jeftinijih procesa prozvodnje oni koštaju oko 20% manje od monokristalnih solarnih panela. Poslednjih godina primetno je vidno poboljšanje performansi polikirstalnih solarnih panela,  gurajući njihov standard na veće granice.

Dakle, šta je bolje?

Odgovor najviše zavisi od karakteristika vašeg projekta. Polikristalni paneli idealni su za projekte sa velikim krovnim ili velikim prostorom na zemlji. Takođe su odlični za kupce sa ograničenim budžetom koji traže načine da minimiziraju troškove instalacije.

Monokristalni solarni paneli su, sa druge strane, savršeni za male krovove. Pošto su monokristalni paneli veoma efikasni, dobićete više energije na istoj površini. Pored toga, ovi tipovi imaju niži temperaturni koeficijent od polikristalnih panela. Mogu biti idealni kao solarni paneli za vikendice. Monokristalni paneli su skuplji od polikristlanih, ali zauzimaju manje prostora. Na primer, ako imate jedan mono i jedan poli solarni panel, čija je snaga na 240 V, oni bi stvarali istu energiju ali monokristalni solarni panel zauzimao bih dosta manje prostora.

Ako su troškovi vaša glavna briga i želite da platite što je manje moguće za instalaciju, onda bi trebalo da se odlučite za polikristalni solarni panel. Nećete dobiti istu efikasnost kao kod monokristalnih, ali ćete drastično smanjiti početne troškove.

Zaključak

Postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir pri izboru između polikristalnih i monokristalnih panela. Ključni faktor je razumeti da ne postoji jednokratno rešenje. Morate biti informisani o prednostima i nedostacima obe tehnologije i odabrati rešenje koje najbolje odgovara vašim projektnim zahtevima. Angažovanje stručnjaka koji će proceniti situaciju može biti najbolja opcija.