Pretvaramo neograničenu energiju sunca u besplatnu električnu energiju

Ulaganje u solarne elektrane u Srbiji, osim geografski povoljnog položaja i visokog koeficijenta osunčanosti po m², ima još jedan bitniji potencijal, a to je relativno kratak period otplate početne investicije. Generisanje potpuno besplatne električne energije za sopstvene potrebe iz solarne elekrane ujedno znači i velike mesečne uštede na računima za električnu energiju.

Solarne elektrane u Srbiji postale su jedna od najbrže isplativijih investicija u obnovljive izvore energije. Najveći udeo na tržištu električne energije u Srbiji zauzima električna energija proizvedena iz fosilnih izvora, najčešće lignita, iz čijih se postrojenja godišnje generiše oko 70% električne energije za krajnje korisnike, domaćinstva i privredne subjekte. Nacionalni energetski zahtevi konstantno rastu, a povećanje tražnje obavezno prati i rast cena. Porast cene električne energije iz fosilnih izvora lansiralo je na tržište izgradnju solarnih elektrana kao ekonomski prihvatljivo rešenje i ulaganje u budućnost.

 

Solarna elektrana kao beskamatni kredit od sunca

Proizvodnja električne energije za sopstvene potrebe najbrže iskazuje benefite kod privrednih subjekata koji beleže višu mesečnu potrošnju. Period otplate početne investicije u solarnu elektranu smanjuje se srazmerno sa povećanjem potrošnje električne energije. Mesečne uštede koju ostvarujete kroz samoodrživo generisanje električne energije, iz besplatnog i neiscrpnog izvora, mogu se smatrati novim, kumulativnim fondom za buduća ulaganja.

Investiranje u solarne elektrane ekonomski najviše pogoduje privrednim subjektima čije poslovanje je uslovljeno visokom potrošnjom električne energije. Proizvodi pogoni, industrijski pogoni, prehrambena industrija, veliki poslovni objekti sa potrebom klimatizacije i drugi privredni sektori koji su najvećim delom energetski zavisni mogu unaprediti svoje poslovanje na samoodrživi način.

Benefiti solarnih elektrana u Srbiji su mnogostruki:

 • Sopstvena solarna elektrana garantuje energetsku nezavisnost u odnosu na nacionalnu elektroprivredu i tržišne uslove koje diktira. Vaša solarna elektrana postaje vaš sigurni dobavljač električnom energijom, i za tu uslugu ne izdaje račun, niti najavljuje buduća poskupljenja.
 • Solarna elektrana u vašem vlasništvu postaje vaš partner. Zajedno sa vama ostvaruje izvesnu dobit, čini vaše poslovanje višestruko konkurentnim time što vam umanjuje troškove vezane za potrošnju električne energije i daje vam prednost na tržištu. Sa smanjenjem potrošnje konvencionalne električne energije, ostvarujete prednost u odnosu na konkurenciju, možete povećati kvalitet sopstvene usluge i formirati niže i konkurentnije cene, što direktno doprinosi povećanju obima posla, time i profita. Solarna elektrana smanjuje operativne troškove, tako da fokus sa redovnih troškova možete usresrediti na razvoj i rast svog poslovanja. Ono što vam je do pre solarne elektrane predstavljao trošak firme, sa solarnom elektranom postaje kapital za dalja ulaganja u proširenje poslovanja i nova radna mesta.
 • Solarna elektrana u službi privrednog subjekta mnogostruko uvećava njegovu tržišnu vrednost. Sopstveni izvor besplatne energije garant je sigurnog i profitabilnog poslovanja.
 • Solarna elektrana je laka za održavanje. S obzirom na činjenicu da sama solarna elektrana ne sadrži ni jedan pokretni deo, održavanje solarne elektrane se svodi na daljinski monitoring optimalnih vrednosti proizvodnje i dvogodišnji redovni pregled instalacije.
 • Solarna elektrana daje „zeleno svetlo“ vašem brendu i poslovanju. Sve više pravnih i privatnih lica okreću se ka proizvodima i uslugama firmi koje za svoje poslovanje koriste obnovljive izvore energije. Ekološka svest nametnula je za imperativ očuvanje i brigu o životnoj sredini, a ekološki odgovorno poslovanje proizvodi pozitivan stav kod klijenata i potrošača.
 • Instalacija solarne elektrane na krovu vašeg objekta stavlja i vaš krov u „radni pogon“, doprinoseći podjednako kao i drugi zaposleni ispod tog krova.

solarne elektrane

SOLARNE ELEKTRANE PROJEKTOVANJE I IZGRADNJA

Izgradnja solarne elektrane zahteva lokaciju sa celodnevnom osunčanošću, dovoljan i siguran prostor za instalaciju solarnih panela i solarne opreme. Pored toga, potrebno je odabrati i pouzdanog partnera za projektovanje i izgradnju kompletne solarne instalacije.

Do priključenja sistema solarne elektrane u pogon, zajedno sa vama prolazimo četiri važne faze procesa:

 • Faza planiranja obuhvata obilazak lokacije, utvrđivanje energetskih potreba subjekta, ekonomske opravdanosti, dozvola potrebnih za izgradnju i priključenje solarne elektrane.
 • Druga faza je projektovanje solarne elektrane, gde se konceptualne ideje i inicijalni planovi formalizuju, a započinje pribavljanje dozvola i utvrđuje način finansiranja projekta.
 • U trećoj fazi, pristupa se izgradnji, a paralelno sa tim završava se dokumentacija potrebna za priključivanje solarne elektrane. Zavisno od nominalne snage solarne elektrane, sama izgradnja traje od dve do šest nedelja.
 • Završna faza podrazumeva i inspekciju kompletne solarne elektrane i priključivanje sistema solarne elektrane u operativni režim. Nakon predaje energetskog objekta kupcu, naši inžinjeri i dalje nastavljaju da vrše daljinski monitoring rada sistema, i obavezne tehničke preglede instalacija dva puta godišnje.

Solarni paneli su najbitniji deo solarne elektrane. Osnovne karakteristike od kojih se polazi prilikom planiranja solarne elektrane su stabilne performanse, garancija proizvođača, linearna garancija izlazne snage tokom perioda od 20 godina, dimenzije, težina i izdržljivost na sve vremenske nepogode. Ono što možemo iz iskustva reći jeste da su najzahtevniji projekti solarnih elektrana uspešno izvedeni upravo zbog komparacija karakteristika različitih proizvoda, i odabirom odgovarajućih panela. Zbog toga smo direktni uvoznici solarnih panela koji se uglavnom proizvode u Nemačkoj, kao što su Luxor, Solar Fabrik, AE i fleksibilnih solarnih panela proizvedenih u Austriji, Das Energy.

Garancija na solarne panele iznosi 25 do 30 godina, u zavisnosti od proizvođača. Ekspanzija tržišta proizvodnje solarnih panela dovela je do toga da su danas solarni paneli i solarna oprema najjeftiniji i najpristupačniji od početka razvoja obnovljivih izvora energije, a to je zamka koju smo eliminisali u startu, i okrenuli se kvalitetu i dugom radnom veku. Potencijal sunca je neiscrpan, i ne smemo dozvoliti rasipanje niti jednog vata snage.

Za invertore volimo da kažemo da su „mozak“ solarne elektrane. Njihova prvobitna uloga bila je da pretvaraju jednosmernu električnu energiju (DC) iz solarnih panela u naizmeničnu (AC), onakvu kakvu danas koriste električni uređaji. Pošto invertor predaje električnu energiju u direktnu potrošnju, nametnuo se tehnički napredak u razvoju, koji krajnjim korisnicima zadovoljava i druge potrebe.

Različite primene solarnih sistema doveo je do ispunjenja korisničkih zahteva da invertor mora da zadovolji visok nivo pouzdanosti u samostalnim, vanmrežnim solarnim sistemima sa električnim baterijama, i fleksibilnosti u solarnim sistemima koji su povezani na elektrodistributivnu mrežu. Apsolutna stabilnost i autonomija u radu u sistemima u kojima se pored solarnih panela nalazi i dodatni generator električne energije predstavlja jednu od karakteristika zbog čega smatramo da su solarni paneli nepravedno zasenili mogućnosti invertora.

Danas su invertori i alat za online energetski menadžment. Prikupljaju i prikazuju tačne informacije o proizvodnji električne energije u realnom vremenu putem web adrese, IOS ili Android aplikacije. Na ovaj način pomažu vlasniku solarne elektrane da bolje razume i upravlja potrošnjom električne energije iz solarne elektrane.  Takođe prikupljaju i prikazuju dnevne, nedeljne, mesečne i godišnje izveštaje o proizvodnji i potrošnji električne energije iz solarne elektrane.

Nama kao instalaterima solarnih elektrana praćenje performansi solarnih elektrana je od esencijalnog značaja za optimalan rad solarnih sistema. Bez adekvatnog monitoringa, greška u funkcionisanju solarne elektrane mogla bi biti neprimećena mesecima, ili čak godinama. Monitoring solarne elektrane iz pametne aplikacije za invertor nudi opciju predviđanja proizvodnje električne energije u odnosu na vremenske prilike, i svako odstupanje od predviđene proizvodnje električne energije se detektuje i beleži. Na taj način je moguće eliminisati sve tehničke i operativne smetnje mnogo brže i pouzdanije. Pametni invertori donose sigurnost i maksimalnu iskorišćenost svakog zraka sunca.

 

Projektovanje solarnih elektrana

SOLARNE ELEKTRANE CENA I ISPLATIVOST

U odnosu na periodo od pre deset godina, cene solarnih panela i solarne opreme opala je i do 70%, zahvaljujući razvoju tehnologije proizvodnje. Naročito u poslednje dve godine, cena proizvodnje električne energije iz solarnih sistema postala je konkurentnija u odnosu na cenu električne energije proizvedene iz konvencionalnih fosilnih izvora. Kompletna cena izgradnje solarne elektrane po principu “ključ u ruke” iznosi 0.70€/W, bez PDV-a. 

Najčešći zahtevi za izgradnju solarnih elektrana odnose se na instalisane snage od 50kW, 70kW, 120kW, 200kW i 500kW. U svakom trenutku na stanju imamo dovoljno opreme za pristupanje izgradnji solarnih elektrana različitih nominalnih snaga. Do sada smo pustili u rad na desetine solarnih elektrana širom Srbije, a ukupna instalisana snaga svih solarnih elektrana iz naših projekata iznosi više od 400.000 kW. Sa svakim novim izlaskom sunca, i broj novih instalisanih kilovata raste. 

Period isplativost solarne elektrane može da varira u zavisnosti od energetskih potreba i instalisane snage. Visoki energetski zahtevi i približna instalisana snaga solarne elektrane znače i bržu isplativost početne investicije, samim tim i veliku uštedu. Samo smanjenje energetskog napajanja iz elektrodistributivnog sistema vas oslobađa ne samo cene električne energije po kWh, već i pratećih taksi koje se obračunavaju srazmerno potrošnji. Naravno, ne zaboravite ni na udeo PDV-a u vašem mesečnom izdatku za električnu energiju, koji se takođe srazmerno uvećava sa povećanjem potrošnje. Što znači da što je veći utrošak električne energije iz distributivnog sistema, cifra koja se odnosi na takse na računu vrtoglavo raste. Pored potrošnje, srazmerno plaćate i uvećane dodatne stavke koje vam ne koriste, kao što je naknada za obnovljive izvore energije a koja čini značajan udeo na računu. Sa sopstvenom proizvodnjom električne energije, kompletan račun, stavka po stavka, se linearno smanjuje.  

Još u fazi planiranja moguće je predvideti i približan period otplate kompletne solarne elektrane. Period otplate može se predvideti isključivo uz pomoć analize obračunatog mesečnog utroška električne energije, najidealnije za godinu dana unazad.

SOLARNE ELEKTRANE - KLJUČ U RUKE

Kompanija "Sunčica" je lider u razvoju tehničkih rešenja za izgradnju solarnih elektrana u Srbiji. Kroz ceo proces, faze planiranja fotonaponske elektrane, projektovanja, stručnog nadzora, ugradnje fotonaponske opreme, pribavljanja dozvola i puštanja u rad, naši inžinjeri vas povezuju na izvor besplatne energije.

Da bi uspešno zaokružili celokupan proces izgradnje solarne elektrane po sistemu “ključ u ruke”, od stručnog tima inžinjera i instalatera “Sunčica” doo možete očekivati:

 • Primenjeno znanje i iskustvo u planiranju
 • Dodatne izvore finansiranja i finansijskih olakšica za ulaganja u obnovljive izvore energije
 • Vrhunske karakteristike solarnih panela
 • Najefikasnije pretvarače/invertore
 • Garanciju na kompletnu instalaciju fotonaponskog sistema
 • Iskustvo u tehničkoj primeni lokalnih propisa
 • Uspeh u rešavanju procesa izdavanja dozvola
 • Redovne godišnje preglede i održavanje solarnog sistema

 

Solarna elektrana

Solarne elektrane u Srbiji beleže tendenciju rasta, prateći svetsku progresiju u eksploataciji obnovljivih izvora energije. Cene električne energije iz tradicionalnih, fosilnih izvora, imaju osobinu konstantnog rasta. Nasuprot tome, solarne elektrane su obnovljivi i čist izvor električne energije, a naročito povoljan geografski položaj Srbije omogućava visok potencijal eksploatacije sunčeve energije. Na godišnjem nivou, Srbija ima prosečno 270 sunčanih dana, i u proseku 2.700 sunčanih sati.

Izgradnja solarne elektrane u Srbiji može se smatrati dugoročnom i sigurnom investicijom u budućnost - životni vek solarnih panela iznosi od 25 do 30 godina, a tokom četvrt veka eksploatacije besplatne električne energije, solarna elektrana višestruko isplaćuje početnu investiciju.

Kada je u pitanju investicija u solarne elektrane u Srbiji, jedino se računaju rezultati. Za narednih 25 do 30 godina energetske nezavisnosti, donesite pametnu poslovnu odluku i priključite se direktno na izvor besplatne električne energije! Naši stručni timovi su vam na usluzi za sve informacije i tehničke detalje.

 

Ukoliko želite da imate precizniji pregled potencijala sopstvene proizvodnje električne energije, potpuno besplatno izrađujemo personalizovan predlog o potrebnoj nominaloj snazi solarne elektrane, periodu otplate investicije i godišnjim finansijskim i energetskim uštedama koje bi ostvarili uz pomoć solarne elektrane. 

TELEFON ZA BESPLATNE KONSULTACIJE: 065-66-99-444

 

 

Ključne reči: solarne elektrane, solarne elektrane u Srbiji, solarne elektrane kljuc u ruke, solarne elektrane projektovanje, solarne elektrane cena, solarne elektrane isplativost, solarne elektrane cena i isplativost