Ukoliko tražite načine da smanjite mesečna izdavanja za potrošnju energije, možda je prava prilika da  uložite u jednu od najstarijih oblika dostupne tehnologije - iskoristite solarnu energiju sunca za grejanje vode.

 

Prvi komercijalno dostupni solarni bojler napravljen je pre više od jednog veka. Od tada izvršena su  poboljšanja u dizajnu, kapacitetu i drugim komponentama, što solarni bojler danas čini savršenim za vlasnike kuća koji žele da stvore samoodrživi dom. Svakako jedan od glavnih razloga za instalaciju solarnog bojlera za toplu vodu je ušteda novca na mesečnim računima za potrošnju energije. Grejači vode imaju udeo od 10 do 15 procenata mesečnog računa za energiju jednog porodičnog doma.

 

Prema nekim procenama vlasnici kuća mogu, ukoliko instaliraju solarni bojler, uštedeti preko 500 evra u prvoj godini. Međutim, kako cene komercijalnih izvora energije imaju tendenciju rasta, solarni sistem sa bojlerom bi trebalo potpunu povrati investicije za manje od pet godina. Ovo se posebno odnosi na kuće koje koriste električne grejače tople vode koji su znatno manje efikasni od gasnih sistema.

 

Kako odabrati solarni bojler?

 

Ako želite da kupite, za sve o temi solarni bojleri potrebno je da se dobro informišete pre same kupovine. Kada procenjujete sve opcije važno je imati jasnu ideju o tome kakav sistem vam je potreban. Razmotrite četiri važna pitanja koja uključuju životni stil, klimatsku zonu, budžet i ciljeve uticaja na životnu sredinu.

 

 

  • Koliko tople vode vam je neophodno?

 

 

Životni stil ima značajan uticaj na to koliko će efikasan biti solarni sistem. Ako imate veliku porodicu i veliku potražnju za toplom vodom, naročito tokom dana, aktivni sistem sa većim kolektorom verovatno će ispuniti potrebe vaše porodice. S druge strane, ukoliko se vaše domaćinstvo sastoji od samo jednog ili dva lica, manji kapacitet bojlera i pasivni sistem mogu biti bolji izbor. Četvoročlana porodica iskoristi oko 72 litara tople vode dnevno za pranje veša, kupanje, čišćenje i kuvanje.

 

  1. U kojoj klimatskoj zoni se nalazi vaš dom?

 

Većina solarnih sistema se konfiguriše na osnovu očekivanog zagrevanja vode za određenu klimu. U sunčanim, toplijim područjima velika količina tople vode može se generirati pomoću relativno malog sistema. Ukoliko živite u hladnijim područjima biće vam potreban veći solarni kolektor, a aktivan sistem može biti pogodan za zadovoljavanje potreba za toplom vodom u kući.

 

Takođe je važno znati da li postoji potencijalni rizik zamrzavanja solarnog sistema. Ako živite u hladnijoj oblasti, možda ćete morati da izaberete model sistema koji će automatski nadgledati temperaturu kako bi smanjio rizik od pucanja cevi u solarnom kolektoru.

 

  1. Koliki budžet ste premni da izdvojite za solarni bojler?

 

Solarno grejana kućna voda ne mora biti skupa. Za samo nekoliko stotina evra, možete napraviti sopstveni solarni sistem. Pre kupovine obavezno uradite što tačnije procene angažovanjem stručnjaka, kako biste bili sigurni da nećete imati skrivene troškove nakon početka instalacije.

 

  1. Koliko želite da budete “zeleni”?

 

Ako kupite solarni bojler koristi će biti mnogo. Jedan od globalnih ciljeva je i smanjenje ukupne potrebe za gorivom na bazi ugljenika kao što su ugalj ili prirodni gas. Zato ugradnja solarnog bojlera može veoma pozitivno uticati na životnu sredinu.

Svakao najbolja opcija u ovom slučaju su sistemi koji ne zahtevaju nikakvu dodatnu energiju za funkcionisanje. Drugi način je da u svoj solarni sistem ugradite i cirkulacione pumpe na solarnu energiju kako bi se topla voda što bolje iskoristila.Aktivan ili pasivan solarni bojler

 

Kada pokušavate da izaberete najbolji solarni sistem za grejanje vode treba se odlučiti za jedan od dva sistema. Pasivni sistem koristi princip gde se topla voda podiže dok se hladna voda spušta, dok aktivni sistem gura vodu pomoću pumpe.

 

Aktivni solarni sistem zahteva nešto više dodatne opreme opreme - neku vrstu cirkulacione pumpe i nekoliko drugih komponenti. Zbog toga je obično skuplji i zahteva elektičnu energiju koja će pokretati pumpu. Sa druge strane aktivni sistem može pružiti obilnu, kontinuiranu toplu vodu, jer pumpa cirkuliše vodu kroz sistem. Aktivni solarni sistemi takođe obezbeđuju više slobode u dizajnu sistema i omogućavaju precizniju kontrolu temperature, čime se pozitivno iskustvo solarnog grejanja vode povećava.

 

Pošto ne koriste pumpe, pasivni solarni bojleri se oslanjaju isključivo na prirodne konvekcione sile i gravitaciju za cirkulaciju vode ili tečnosti za prenos toplote kroz sistem. Pošto se topla voda podiže ia hladna voda spušta, rezervoar za skladištenje uvek treba postaviti iznad solarnih kolektora. Iako pasivni solarni sistemi za grejanje vode koštaju manje od aktivnih od 20% do 50% i ne zahtevaju održavanje, njihova najveća mana je potecijalno pregrejavanje ili zamrzavanje.

 

Direktni ili indirktni solarni sistem za grejanje vode

Solarni sistemi za grejanje vode mogu se klasifikovati na više načina. Jedna od osnovnih razlika je u tome šta se zagreva u solarnim kolektorima. Ova razlika daje dve posebne kategorije: direktni i indirektni solarni sistem.

 

Direktni solarni sistemi za grejanje vode, takođe poznat i kao sistem otvorenog kruga, cirkulišu vodu za domaćinstvo koju koristimo od rezervoara za vodu do kolektora i nazad.

Indirektni ili sistem zatvoreno kruga koristi izmjenjivač toplote da odvoji vodu iz tečnosti za prenos toplote, obično antifriz, koji cirkuliše u kolektorima i cevnom sistemu. Iako su skuplji i nešto teži za održavanje, indirektni sistemi funkcionišu pouzdano u veoma hladnim ili toplim uslovima.

 

Poređenje solarnih sistema

 

Ukoliko ste nakon čitanja malo preopterećeni svim gore navedenim informacijama najbolje je da na kraju sumiramo utiske.

 

Ako u vašem domaćinstvu živi mnogo ljudi i živite na lokaciji sa toplom klimom, direktan aktivni solarni sistem za grejanje vode verovatno je najbolji izbor, uzimajući u obzir ukupne troškove i efikasnost.

 

Kada  je vaša potrošnja vode veća u jutarnjim satima treba odabrati aktivni solarni bojler sa sistemom za odvodnjavanje. Tada ćete biti sigurni da će tople vode biti i noću.

 

Ako imate toplu klimu tokom cele godine i ne želite da trošite vreme i novac na održavanje, pasivni direktni sistem čini se najprivlačnijim.

 

Ukoliko živite u oblasti sa umerenom klimom i nemate veliki budžet, možete odabrati pasivni sistem gde ćete postaviti rezervoar iznad solarnih kolektora.

 

Na kraju, ako živite u hladnom okruženju, indirektni sistem je logičan izbor. Tečnost za prenos toplote, obično antifriz, omogućava efikasan rad solarnog sistem čak i na niskim temperaturama.