Kako da izracunam cenu - da li postoji solarni kalkulator?

 

Često od klijenata dobijamo pitanja koja se tiču procene ukupne uštede troškova cena instalacijom solarnog sistem, kao i cena solarnih panela. Da bi izračunali isplativost investicije morate poznavati vaše i navike vaših ukućana oko potrošnje električne energije. Na koji način se grejete zimi ili rashlađujete leti? Da li imata specifične kućne aparate? Da li u svoj kući boravite tokom cele godine ili sam u određenom periodu? Za početnu analizu vaših navika na našem sajtu Sunčica kreiran je jednostavni solarni kalkulator, koji je namenjen da vam pojednostavi proces odabira solarnog sistema kroz nekoliko jednostavnih koraka. Obezbeđeni solarni kalkulator primenjuje se samo u informativne svrhe jer je za detaljniju analizu vaših potreba najbolje kontaktirati naše stručnjake. Solani kalkulator nalazi se ovde.

 

Kako funkcioniše solarni kalkulator?

 

Za korišćenje kalkulatora potrebno je izdovojiti pet minuta vreme i u par jednostavnih koraka doći do rezultata

 

1. Korak - Koliko električne energije potrošite mesečno?

 

Od vas se traži da navedete svoju mesečnu potrošnju prema vašem mesečnom računu za električnu energiju. Pogledajte poslednji račun za električnu energiju i pronađite mesec sa najvećom potrošnjom. Zatim, nađite račun za taj mesec i nađite "Potrošnja u obračunskom periodu" potom unesite tu cifru u   naznačeno polje.

 

2. Korak - Koji procenat mesečne električne energije vaše kuće/poslovnog objekta želite da napajate iz solarne energije?

 

Ako je vaš dom povezan na mrežu razmisilte koji procenat elektirične energije želite da proizvede instalirani solarni sistem.

 

3. Korak - Dobijeni rezultat

 

Na osnovu podataka koje ste uneli, kalkulator će preporučeniti solarni sistem koji se najbolje uklapa u vaše potrebe. Dobijate minimalnu i preporučenu veličinu (u Vatima) solarnog sistema koji vam je potreban. Veličina sistema označava ukupnu snagu solarnih panela koje treba instalirati na vašem krovu kako bi se zadovoljili ciljevi potrošnje električne energije koji želite uskladiti sa solarnim sistemom.

 

Kako izračunati dnevnu potrošnju?

 

Prvi deo kalkulatora vam omogućava da izračunate potrebe za snagom vaše doma. Sve što treba da uradite jeste da izračunate energiju u W/h koji svaki uređaj koristi u vašoj kući, kao što su frižider, svetla, računari, bojleri, šporet i drugo. Većina ovih uređaja ima oznaku koja će vam reći koliki su zahtevi za napajanje u vatu, tako da samo pomnožite ovaj broj sa brojem sati dnevno na koji uređaj zapravo radi.

 

1. Kolika je ukupna vrednost u vatima (V) koju potroše elektirčni uređaji?

 

Potrebno je da saznamo snage svih električnih uređaja koje koristite i koje želite da vaš solarni sistem podrži. Svaki uređaj ima jasno označenu snagu na sebi.

 

2. Koliko dugo planirate da koristite ove uređaje?

 

Trebalo bi da odlučite koliko dugo imate sve ove uređaje uključene, tako da će solarni sistem moći da ih napaja. Ovde su vam hepotrebn prosečan rade, ne maksimalan.

 

Kako izračunati broj solarnih panela potrebnih za Vaš solarni sistem?

 

Broj potrebnih solarnih panela = Preporučena veličina sistema u vats-u / izabrana ploča u vatima. Okupite izračunanu vrednost

 

Na primer, izračunali ste da vam treba Preporučena veličina sistema 4000 Vati..

 

Odabrali ste da sistemski napon da bude 12V i vaš solarni panel je snage 240 Vati.

 

Broj potrebnih solarnih panela = 5000/240 = 20,8 solarni paneli. Posle zaokruživanja dobijamo da morate kupiti 21 solarni paneli.

 

Korisne informacije za insaliranje solarnog sistema jeste i broj sunčanih dana u regionu u kome živite. Prema informacijama iz Ministarstva energetike Srbije broj sunčanih dana u našoj zemlji je veći od 2000h. To je veća vrednost nego u većini evropskih zemalja, ali je solarni potencijal sasvim neiskorišćen.