Za vaš solarni sistem postoje tri osnovne garancije: garancije za performanse, garancije za opremu i garancije za izradu radova. U nastavku ćemo razmotriti ove garancije i šta ih sve može poništiti. Upoznajući se sa garancijom možete produžiti život vašeg solarnog sistema za veći povrat investicije.

 

Garancije za performanse

 

Garancije za performase garantuju određeni procenat proizvodnih kapaciteta panela u različitim intervalima. Solarni paneli tokom vremena gube proizvodni kapacitet. Očekujte da će tokom dve decenije solarna ploča izgubiti 10 do 30% svoje prvobitne vrednosti proizvodnje energije. Pošto je ovaj gubitak predvidljiv, proizvođači postavljaju merila za performanse ploče poznate kao garancija performase, odnosno prozvodnje.

 

Tipičan solarni panel je zagarantovan da zadrži određeni procenat svojih prvobitnih proizvodnih kapaciteta na vremenski okvir od 20 do 25 godina. Solarni panel gubi oko 0,7% od svoje originalne vrednosti proizvodnje godišnje. Cenovno najskuplji solarni paneli generalno su i najefikasniji, pa i duže zadržavaju proizvodni kapacitet. Pazite na proizvođače panela koji ne nude dugoročne garancije za performase jer to može biti pokazatelj slabijeg solarnog panela.

 

Garancije za opremu

 

Solarni sistemi se sastoje od nekoliko komponenti, od kojih će svaki često imati izdvojenu garanciju od proizvođača. Garancije različitih komponenti mogu biti različite, pa je važno da se upoznate šta je obuhvaćeno po garancijom svake pojedinačne komponente.

 

  • Solarni paneli

 

Garancije za solarni panel pokrivaju fizičke aspekte panela, uključujući bilo kakve proizvodne nedostatke ili probleme koje se tiču izdržljivosti. Dok su solarni paneli veoma izdržljivi, ne može biti slučajno da ne funkcionišu kako treba, najčešće zbog neispravnih ožičenja ili korozije. Garancija za opremu će osigurati da pokvarena solarna ploča bude zamenjena od strane proizvođača, bez ikakvih troškova po vas. Većina garancija za opremu na solarnim panelima je od 10 do 15 godina, ali će premium paneli imati zaštitu i od 25 godina.

 

  • Invertori

 

Invertor solarnog sistema je odgovoran za transformaciju struje, koju solarni panel proizvodi, od jednosmerne do naizmenične struje, koja je standardna struja korićena u vašem domu. Invertori su prilično dugtrajni, ali će ih solarni paneli verovatno nadživeti. Kvalitetan i nov invertor traje između 10 i 15 godina i obično proizvođač za taj vremenski okvir i daje garanciju. Postoje izuzeci gde neki skuplji invertori imaju i značajno duže garancije. Većina vlasnika solarnih sistema moratiće da ih zameni u jednom trenutku.

 

  • Baterije

 

Većina solarnih sistema koristi međusobno povezivanje kako bi otpremile višak snage nazad u mrežu, što će vam omogućiti zaradu i brži povratak investicije. Za neke objekte, a naročito one u udaljenim područjima sa nepouzdanim električnim napajanjem, baterijski sistem se može koristiti za čuvanje viška energije kada proizvodite više energije nego što vam je potrebno. Garancija proizvođača za sistem kućnih baterija obično se daje od 5 do 10 godina, iako ovi sistemi znaju da efikasno funkcionišu blizu 15 godina.

 

Garancije za rad

 

Garancija za pojedine komponente solarnog sistema često nije dovoljna. Čak i ako garancije za opremu pokrivaju svaki deo vašeg sistema i dalje možete biti odgovorni za greške u instalaciji, kao što su neispravne veze, oštećenja na krovu ili bilo koji drugi potencijalni problemi. Kako bi se izbeglo loše izvođenje radova, potražite solarne instalatere koji su sertifikovani za rad, jer su često više posvećeni kvalitetnim rezultatima i pravilno obavljenoj instalaciji.

 

Najbolji proizvođači solarnih instalacija nude garanciju za izradu radova na svakoj instalaciji. Ova garancija obuhvata sva oštećenja ili probleme održavanja koji proističu iz instalacije solarnog sistema. Garancija obezbeđuje da je vaš sistem ispravno instaliran, da će raditi onako kako se očekuje i da ćete biti pokriveni zbog bilo kakvog gubitka u performasama, kao i bilo kakvih popravki ili održavanja koji su rezultat greške instalatera. Garancije za rad su zlatni standardi u solarnoj industriji i često označavaju da je instalater pouzdan i voljan da stoji iza svog rada.

 

Osiguranje kuće

 

Svaku nesreću koja ne pripada onome što se smatra proizvodnim ili instalacionim defektom, treba da pokrije osiguranje vaše kuće. Ako oluja ošteti krov i vaše solarne ploče, osiguranje kuće može vam pomoći da naplatite popravke. Međutim, najverovatnije ćete morati da obavite razgovor sa svojom osiguravajućom agencijom pre nego što se solarni paneli instaliraju, kako biste bili sigurni da je solarni sistem pokriven pod vašom polisom osiguranja.

 

Duge garancije glavna su odlika solarnih sistema

 

Solarni paneli nude izuzetno duge garancije u odnosu na bilo koji drugi elektronski uređaj. Solarni sistem je jednostavan, izdržljiv i pouzdan, te zbog toga može savršeno funkcionisati tokom celog svog života, bez ikakvog zaostatka u radu. Solarni paneli se testiraju i ocenjuju da izdrže jake vetrove i oluje, grad i veliki sneg bez ikakvih problema. Garancija je odličan podstrek da razmislite o instalaciji solarnog sitema, ukoliko se još dvoumite da to uradite.