Često dobijamo pitanja koja se tiču isplativosti investicije u solarnu energiju, kao i za koji period možete očekivati da vam se povrati uloženo. U prethodnim tekstovima dotakli smo se solarnog kalkulatora i detaljno objasnili kako funkcioniše i kako vam može pomoći da odaberete idealni solarni sistem za kuću. Na taj način dolazite do potencijalne informacije koji deo svog budžeta je potrebno da odvojite za početak. Cena solarnog sistema naravno zavisi od brojnih faktora, ali uz pametno planiranje dobiti su višestruke. Imajući u vidu da jedan solarni sistem uz minimalno održavanje može davati energiju i preko 25 godina, zaključuje se da je ulaganje u solarni sistem zapravo ulaganje u budućnost.

 

Najvažniji faktori koji utiču na vreme povratka investicije

 

Vreme potrebno da bi se investicija u solarni sistem vratila zavisi od tri glavna faktora:

 

1. Trenutna cena električne energije

 

Što je veća trenutna cena električne energije u vašoj oblasti, to ćete ostavriti veću uštedu, što će rezultirati bržem povraćaju uloženih sredstava.

 

2. Raspoloživi podsticaji države

 

Postoji niz različitih podsticaja koji se uzimaju u obzir, uključujući poreske kredite, popuste i oslobađanja od poreza. U Srbiji su prisutne direktne mere podsticaja za proizvođače koji električnu energiju proizvode iz obnovlјivih izvora energije kroz takozvani sistem fid-in tarifa (Feed-in Tariff). Što više podsticaja bude dostupno, brže će biti vreme za povraćaj.

 

3. Način plaćanja

 

Solarni panel možete kupiti direktno ili ga dobiti na kredit. U većini banaka u Srbiji dostupni su solarni krediti koji vam omogućavanju da po povoljnijim kreditnim stopama doćete do sredstava za izgradnju solarnog sistema. Metoda plaćanja koja će rezultirati najbržim vremenom povraćaja sredstava varira od države do države, u zavisnosti od dva druga faktora koja su gore pomenuta. Ako živite u državi sa visokim cenama električne energije i nekoliko podsticaja, verovatno će se investicija brže vratiti uz angažovani kredit, jer će vam ušteda energije biti veća od plaćanja kredita. Međutim, ako živite u državi sa niskim cenama električne energije i malo podsticaja, najverovatnije će se do bržeg povraćaja doći direktnom kupovinom.

 

Nažalost, sada postoji manje podsticaja nego što je bilo pre 10 godina zbog povećane popularnosti solarne energije. Dobra vest je da se cena solarnih panela u proteklih 10 godina smanjila za više od 60 odsto.

Kako se izračunava period povraćaja investicije u solarni sistem?

 

Da biste izračunali period povraćaje invesitcije u solarni sistem, potrebno je da odredite kombinovane troškove i godišnju dobit od prelaska na solarnu energiju. Za razumevanje svake komponente pogledajte sledeće informacije:

 

  • Bruto cena solarnog panela - Trošak instaliranja solarne energije na vašoj kući zavisi od veličine solarnog sistema koji izaberete i opreme koja čini taj sistem.

  • Vrednost finansijskih podsticaja - Poreske olakšice i popusti mogu dramatično smanjiti troškove ulaganja u solarnu energiju. Informišite se da li postoje i lokalni finansijski podsticaji u vašem području.

  • Prosečna mesečna potrošnja električne energije - Količina električne energije koju potrošite mesečno je pokazatelj koja veličina wsistema koji vam je potreban, tako i količine struje koju možete mesečno isplatiti pomoću solarne energije. Što su računi za električnu energiju veći, procenjeni period povraćaja investicije će biti kraći.

  • Procenjena proizvodnja električne energije - I dok će se prodavac i instalater potruditi da vam obezbede solarni sistem koji najbolje odgovara vašoj potrošnji električne energije, ograničenja poput veličine krova i sezonskih varijacija vremena mogu uticati na količinu električne energije koju možete proizvesti.

 

Dakle proces za izračunavanje perioda vraćanja investicije je sledeći:

 

  • Odredite kombinovane troškove. Od njih oduzmite finansijsku podršku države i popuste

  • Sumirajte svoje godišnje finansijske dobiti, uključujući izbegnute troškove električne energije i eventulanu prodaju dobijene električne energije

  • Podelite svoje kombinovane troškove sa godišnjim finansijskim dobitima

  • Rezultat će biti broj godina za koje ćete povratiti svoju investiciju u solarni sistem

  • Svaki mesec nakon tog trenutka treba računati kao finansijski dobitak

 

Istraživanja pokazuju da su oni koji su investirali u solarni sistem solarni kupci postigli povraćaj svojih solarnih investicija za samo 7,5 godina! Oni će nastaviti da uživaju u besplatnoj električnoj energiji do kraja života instalirnaog solarnog sistema, čiji se radni vek procenjuje na više od 25 godina.