Krediti za solarnu energiju - dostupnost i uslovi

 

Doneli ste konačnu odluku da investirate u solarnu energiju i izgradite solarni sistem na svom stambenom ili poslovnom objektu. Upoznali ste sa isplativošću i ekološkim prednostima solarnog grejanja, ali je preostao onaj najbitniji deo - finasiranje izgradnje. Solarni paneli cene se zbog velike štedljivosti u energiji, ali investicija u njihovu kupovinu i postavljanje mogu angažovati nezanemarljiv deo kućnog budžeta. Dobra stvar za sve vas koji želite instalirati solarno grejanje kuće je mogućnost konkurisanja i dobijanja kredita od banaka koji su baš dizajnirani za ovu namenu.

 

Banke su prepoznale značaj invesitcije u solarnu energiju kao i za uradi sam fanove kreditiranje kada su pitanju solarni paneli i u svoju ponudi kredita uvrstile i ponudu sa izgradnju solarnih sistema. Solarni krediti imaju istu osnovnu strukturu i ali nešto drugačije uslove u odnosu na druge kredite. Neke države čak nude subvencionisane zajmove za solarne sisteme za struju, sa kamatnim stopama ispod proseka tržišta.

 

Šta banke u Srbiji nude kada je u pitanju solarna energija?

 

Banke koje posluju u Srbiji kreirale su posebne kredite za koje možete konkurisati. Cena solarnih panela uz ove kredite  biće lakše isfinansirana. Na vama je da samo odaberete ponudu koja vam najviše odgovara. Proćićemo kroz akutelne kredite naših banaka za unapređenje energetske efikasnosti.

 

 

  • ProCredit banka

 

 

ProCredit banka kreirala je posebnu kreditnu liniji Green for Growth Fund-a (GGF) koja predstavlja podršku projekata malih i srednjih preduzeća u sektoru unapređenja enegretske efikasnosti i ekološki održivih projekata. Kredit za takozvano zeleno finasiranje se između ostalog može koristiti i za tehnologije koje upotrebljavaju obnovljive izvore energije (solarni siѕtemi, kotlovi na biomasu...). Standardna EE kreditna linija ProCredit banke finasira projekte solarne energije koji poѕtižu minimalnu uštedu u potrošnji energije (ili emisije CO2) od 20%. Minimalan iznos kredita koji se odbrava za investiciju u solarne sisteme je 15.000 EUR, u rok otplate od 24 do 84 meseci. Na njhovom sajtu možete se informisati o ostvarenim uštedama putem specijalnog kalkulatora.

 

 

  • Erste banka

 

 

Još jedna banka koja nudi kredite kojima možete finansirati solarno grejanje kuće ili industrijskog postrojenja. Na raspolaganju su vam sredstva za dugoročno finansiranje projekata solarne energije do 12 godina. Imate mogućnost dobijanja grejs perioda, u zavisnosti od projekta, kao i mogućnost pripisa kamate u grejs periodu. Erste banka je do sada finasirala projekte koji uključuju obnovljive izvore energije u vrednosti od preko 12 miliona evra, uz aktivnu podršku pojedinaca, malih i velikih preduzeća koji za ideju imaju korićenje solarne energije. Sve informacije oko uslova možete dobiti slanjem upita na sajtu banke.

 

 

  • SberBanka

 

 

Ova banka finansira i podržava izgradnju postrojenja i objekata za proizvodnju struje korišćenjem obnovljivih izvora energije. Cilj ovih postrojenja je da se priključe na elektrodistributivnu mrežu, a sve u cilju prodaje električne energije u skladu sa važećim Zakonom o energetici. Za kredit za izgradnju postrojenja za proizvodnju električne energije korišćenjem obnovljivih izvora mogu aplicirati preduzeća koja su formirana u ciju realizacije projekata posebne namene (Special Purpose Company – SPC). Sve uslove oko dobijanja kredite možete saznati slanjem online upita na sajtu banke.

 

 

  • Komercijalna banka

 

 

Komercijalna banka od 2012. godine prima zahteve građana za odobrenje subvencionisanih kredita za unapređenje energetske efikasnosti, u okviru progama vlade republike Srbije. Krediti su pre svega kreirani za unapređenje energetskih svojstava stambenih objekata i mogu se koristiti za nabavku i postavljanje koji uključuju i solarne sisteme, solarne kolektore i solarne bojlere. Dinarski krediti odobravaju se bez učešća, sa rokom otplate do 60 meseci, dok se krediti u evrima odobravaju uz učešće od 30 odsto i rokom otplate do 60 i 120 meseci. Ceo projekat kredita za solarnu energiju relizuje se u saradnji sa fondom „The Green Growth Fund“.

 

 

  • Banka Intesa

 

 

U svojoj ponudi kredita Banka Intesa ima Kfw kreditnu linija za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije. Kredit se odobrava malim i srednjim preduzećima koja ispunjavaju zadate uslove banke. Kreditna sredstva mogu se koristiti za kupovinu solarnih sistema, rekonstrukciju ili njihovo proširenje. Uslovi kreditiranja su takvi da je maksimalan iznos kredita 1.000.000 evra uz rok otplate do 8 godina. Za sve dodatne informacije možete kontaktirati njihovu podršku.

 

 

  • Čačanska banka

 

 

Čačanska banka je zajedno sa KfW bankom za svoje korisnike pripemila  Hit energy kredite za uštedu energije i korišćenje obnovljivih izvora energije. Solarni sistemi mogu se finansirati iz ovih kredita, uz maksimalan iznos investicije od pola miliona evra. Rok otplate je od 7 godina sa grejs prerodom od 12 meseci.Jako je pohvalno da su i banke na teritoriji Srbije prepoznale vrednost ulaganja u solarne sisteme i odlučile da podrže solarne projekte. Uz dobro planiraje finasija cena solarnih sistema više neće biti problem. Izimajući u obzir da je ostvarena ušteda u energiji ogromna ispativost projekta je višestruka. Solarno grejanje je ulaganje u budućnost imajući u vidu stalni rast cene energenata. Ukoliko se pak odlučite za solarni sistem za struju postaćete u potpunosti energetski nezavisi.