Prenosivi solarni paneli nude rešenje za sve ove probleme. Jednostavni za korišćenje i energetski efikasani, dovoljno je da samo postavite solarne panele na sunce i povežite se sa baterijom. Možete odabrati između montažnih solarnih panela koji se ugrađuju na krov vašeg automobila, ili panel sklopivog dizajna koji vam omogućava da “ulovite sunce". Povezivanjem solarnih panela na odgovarajuću bateriju i korišćenjem invertora bićete u mogućnosti da koristite uređaje kao što su laptop računari ili televizori.

 

Zbog čega su prenosivi solarni paneli korisni?

 

Prenosivi solarni paneli su upravo ono što njihovo ime i kaže, solarni paneli koji se mogu poneti bilo gde. Ograničene snage namenjeni su za napajanje malih aparata u pokretu. Njihova prenosivost je ključna karakteristika, solarni paneli se razlikuju u veličinama, ali čak i najveći među njima lako se mogu spakovati u automobil normalne veličine za transport.

 

Iako su generatori i dalje popularan izvor energije za mnoge kampere, sve veći broj ekološki orijentisanih ljudi otkriva praktičnost solarnih panela. Mnogi nacionalni parkovi takođe su počeli da ograničavaju upotrebu generatora zbog visokog nivoa buke, dajući još jedan razlog da se pređe na solarnu energiju.

 

Najveća ušteda nakon ulaganja u prenosivi solarni panel je besplatna energija samo uz sunčevu svetlost. Za razliku od generatora koji zahtevaju konstantno dopunjavanje goriva, prenosni solarni paneli mogu biti postavljeni na sunce da bi se punili, dok je vaše vozilo parkirano u hladu, ili postavljeni na vrhu vašeg automobila ili kamp-prikolice. Kod prenosnih solarnih sistema nema skrivenih dodatnih troškova u kupovini opreme da bi se solarni paneli pokrenuli. Nema ni potrebe za velikim održavanjem, prenosni solarni paneli otporni su na prašinu i vodu.

 

Odaberite prenosni solarni sistem prema vašoj potrebi

Ali ako ste novi u upotrebi solarne energije ili tek počnjete da je uzmimate u obzir, odabir pravog solarnog prenosnog rešenja može biti zbunjujući. U skladu sa sopstvenim potrebama možete odabrati nekoliko rešenja:

  • Prenosivi preklopni solarni paneli - Oni su odlična opcija ako imate ograničen budžetu i putujete nekoliko puta u toku godine. Iako su nešto teži i veči, to neće predstavljati prevelik problem ako su putovanja retka i ako nosite najpotrebniji prtljag. Osim toga, lako se postavljaju uglovi kako bi pratili sunce, zahvaljujući podesivom obliku.

  • Solarno “ćebe” - Ako često putujete i prostor i težina su važan faktor za vas, onda je solarano ćebe odličan izbor. Možda ćete platiti više, ali dobijate kvalitet i udobnost. Takođe, ulažete u proizvod koji će vam verovatno trajati doživotno. Solarno ćebe je vrlo jednostavno za postavljanje i još lakše za pakovanje i skladištenje. Ostavite ga na haubu vašeg automobila, ili ga obesite na sunčanoj strani.

  • Fiksirani prenosni paneli - Ovaj tip prenosnih solarnih panela idelan je za prave nomade. Za ekonomičnost, jednostavnost i mogućnost da se opustite dok ne dođete do kampa, fiksirani solarni paneli su odlična opcija. Fiksirani solarni panel znači da ne morate da brinete o njegovom podešavaju i nameštanju, dok sa druge strane gubite na i fleksibilnosti. Najbolji savet je da izvršite uparivanje fiksiranih panela sa sistemom za upravljanje baterijama koji koristi solaru energiju, tako da baterije uvek budu napunjene dok vozite do sledeće destinacije.

Prednosti prenosivih solarnih sistema

Prenosni solarni sistemi imaju nekoliko važnih karakteristika koje ih čine jedinstvenim proizvodima:

  • Potpuno su vodootporni, uključujući i solarni punjač, tako da ih možete koristiti u svim vremenskim uslovima;

  • Sklopivi monokristalni solarni paneli su izrađeni od visokokvalitetnih solarnih ćelija koji mogu pružiti visoku efikasnost;

  • Zaštitna vreća koja se nudi u kompletu je čvrsta zaštitna torbica napravljena od sloja pene, koja sprečava slučajno oštećenje okvira i stakla;

  • Automatizovani kontroler punjenja obezbeđuje potpunu zaštitu od prenapona i podržava nekoliko tipova baterija sa različitim parametrima punjenja radi maksimalne efikasnosti;

  • Prenosni solarni sistemi su odlični za boravak na otvorenom i potrebu za strujom za napajanje uređaja. Njihova mala veličina omogućuje lako manevrisanje - prenosivi komplet solarnog panela od 12v je veličine manjeg kofera, stoga ga je lako skladištiti. Takvi kompleti uključuju postolje, solarni regulator napunjenosti, kabl od 5 metara i kućište za skladištenje, a takođe uključuju i sve što je potrebno za punjenje baterije akumulatora.