Upozorenje - ne preporučujemo da ovako nešto radite sami, mnogo je bolje prepustiti posao sertifikovanim stručnim licima sa puno iskustva poput našeg tima da Vam uradi kompletnu instalaciju, ali kako imamo puno upita od entuzijasta, evo uputstva potpuno opisnog karaktera, sa izostavljenim detaljima koji napominjemo mogu biti od izuzetne važnosti! Unapred se ogradjujemo od bilo koje štete ili opasnosti koju ste sami mogli proizvesti nestručnim sastavljanjem i instaliranjem solarnog sistema! Ako ste odlučili da sami instalirate solarni sistem da biste pokrili svoje potrebe za kućnom energijom, onda je ovo uputstvo za vas.

Za solarni sistem neophodne su četiri osnovne komponente:

  1. Solarni panel
  2. Kontroler punjenja
  3. Invertor
  4. Baterija
  5. Dodatni elementi (kablovi, delovi za montažu i drugo)

Instaliranje solarnog sistema obično je jednostavan proces koji može da uradi bilo ko sa osnovnim veštinama u radu sa alatom. Osim ako vaš automobil, motorni čamac, ili jahta imaju komplikovani sistem ožičenja, ili ako ne budete sigurni u vodootpornost bilo koje rupe u krovu, ne morate angažovati i plaćati stručnjaka za montažu. Ako biste želeli da imate solarni sistem koji je maksimalno profesionalno postavljen, preko sajta Sunčice možete organizovati i stručnjaka koji će instalaciju uraditi za vas.

Korak po korak do solarnog sistema

  1. Postoje tri osnovne faze instaliranja solarnih panela:
  2. Montiranje solarnih panela
  3. Instalirajte kontrololera punjenja,kablova i invertora
  4. Povezivanje svega zajedno i pokretanje sistema

Ovaj vodič pokušaće da vam olakša proces montaže, ali ukoliko imate bilo kakvih pitanja možete nas direktno kontaktirati.

Korak 1 | Podizanje skele Ukoliko zgrada na koju instalirate solarni sistem visoka radi bezbednosti biće potrebno da montirate skelu. Skela je postavljena kako bi se obezbedila radna platforma i solarni sistem što brže i lakše postavio. Ukoliko se solarni paneli postavljaju na zemlji ili na niskom objektu, skela svakako nije potrebna. Ukoliko vam je potrebna kompanija koja ovo može da uradi za vas možete da pogledate spisak građevinskih firmi na sledećem linku.

Korak 2 | Montiranje krovnih sidara Tokom istraživanja lokacije najbolje je napraviti male oznake kredom na krovu, kako bi imali orijentaciju gde će se solarni paneli postavitii. Sledeći korak je postavljanje sidra na krovu. Prvo proverite gde krovne grede leže u odnosu na postojeći crep. Postavite krovna sidra na vrhu crepa u željenom položaju, a zatim proverite merenja kako biste bili sigurni da će okvir stajati pravo. Specifična sidra koja budete koristili zavisiće od crepa koji imate. Svako sidro i crep imaju drugačiji način pričvršćivanja.

Korak 3 | Postavljanje okvira (rama) Aluminijumske šipke koje čine okvir se “zaključavaju” u sidru i postavljaju na svoje mesto. Proverite svaku šipku da bi se uverili da je ispravno pričvršćeno i da su sve šipke paralelne. Ovo je najvažniji korak da solarni paneli budu ispravno postavljeni.

Korak 4 | Instaliranje panela Sa ramovima na mestu sledeći korak je postavljanje solaranih panela u iste. U zavisnosti od toga šta je lakše, možete namestite panele u redu ili u koloni. Proverite da li paneli izgledaju ravno - ne samo na krovu, već i odozdo sa tla. Solarne ploče vrlo retko su savršeno ravne, nadstrešnice i tlo obično ne idu savršeno paralelno jedno s drugima. Solarni paneli izgledaju najbolje paralelno sa ivicom koja je najbliža njima, obično sa strehama. Nakon performansa panela estetika je svakako sledeći najvažniji aspekt.

Korak 5 | Spajanje panela na krovu Kako povezujete panele zavisiće od napona, amperaže i struje sistema, kao i položaja panela i bilo kakve senke na krovu. Žice koje spajaju solarne ploče se zatim drže za crep, tako što se pričvršćuju spojnicama na kojima se solarni paneli spajaju.

Korak 6 | Spajanje panela na kontroler Da biste završili solarni sistem, potrebno je jednosmerno (DC) napajanje sa panela u vašu kuću. DC ožičenje se obično usmerava u potkrovlje ispod crepa, sa zaštitnim olovnim rukavom preko nega, kako bi zaustavili oštećenja žica tokom vremena.

Korak 7 | Instalacija u kući Invertor postavljate unutar kuće na unapred dogovorenu lokaciju, uz ugradnju opreme za zaštitu električne energije, kako bi se osiguralo da je sistem siguran.

Korak 8 | Puštanje solarnog sistema u rad Ovo je verovatno najuzbudljiviji dan - dan kada ste povezani sa mrežom i kada je vaš dom na putu da ga napaja solarna energija. Sada imate veću kontrolu nad troškovima energije, dok aktivno utičete na očuvanje životne sredine. Kada završite ožičenje, pokrenite invertor i uključite sistem. Instalacija treba da traje otprilike pola dana do dan. Da biste maksimizirali svoj solarni sistem, pokušajte da koristite neke od vaših aparata tokom dana, kao što su mašine za pranje i mašine za pranje posuđa. Sada kada imate sve informacije koje su vam potrebne, vreme je da napravite sledeći veliki korak u obezbeđivanju solarnog sistema za vašu kuću. Čim budete spremni za kupovinu i instalaciju solarnog sistema, bićete spremni i da počnete sa uštedom.