Solarni paneli za brod - sve što treba da znate

 

Želite da dodate solarne ploče na vaš čamac ili brod? Ili se pitate kako da iskoristite najviše od onih koje već imate? Čuvanje baterija i energije je neprestani problem za vlasnike brodova. Da li je dovoljno da se s vremena na vreme pokreće motor i tako maksimalno uštedite, ili treba da postavite nezavisno sredstvo za punjenje baterije kao što je solarni panel?

 

Koliko snage je potrebno vašem brodu?

 

Prvi korak je izrada potrebe za snagom vašeg broda. Sve što treba da uradite je da dodate svu energiju u W/h koji svaki uređaj koristi na vašem brodu, kao što su frižider, svetla, računari i drugo. Većina ovih uređaja ima oznaku koja će vam reći koliki su zahtevi za napajanje u vatu, tako da samo pomnožite ovaj broj sa brojem sati dnevno na koji uređaj zapravo radi. Kada pravite procene, zapamtite da će frižider raditi jače kada je sunce izašlo a temperatura porasla. Jednom kada dobijete razrađene energetske zahteve dodate i povećenje od 10% da bi predupredli greške.

 

Zatim, treba da odlučite koliko će ovaj zahtev ispuniti solarni paneli. Da biste to uradili, moraćete da izračunate koliko snage možete razumno očekivati od solarnih panela tokom 24 sata i osigurati da su paneli dovoljno snažni da ostvare zaheve za napajanje tokom dana, plus da obezbede dovoljno kapaciteta za punjenje baterije.

 

Koji solarni panel odabrati?

 

Ovo pitanje u stvarnosti treba da glasi - "Koliko prostora imam?" Danas postoji čitav niz solarnih panela koji obuhvataju tri generacije i različite vrste unutar svake generacije.

 

Amorfne solarne ploče - prave se nanošenjem silicijuma na podlogu. Ovaj proces je jeftin i omogućava fleksibilne panele koji se postavljaju relativno lako, ali su velike površine potrebne za stvaranje velike snage. Sve ovo utiče na ukupnu cenu. Međutim, amorfne ploče su tolerantne na niske nivoe svetlosti, tako da mogu biti dobar izbor.

 

Polikristalni solarni paneli - koriste male delove silicijuma spojenog zajedno, čineći da paneli izgledaju kao da su napravljene od metalnih kristala. Oni dobro rade na neometanoj sunčevoj svetlosti, ali ako je čak i jedna od silikonskih ćelija zatamnjena, ostale pokušavaju da napune energiju u nju, što dramatično smanjuje ukupnu efikasnost panela. Polikristalni solarni paneli se lako mogu instalirati na krov bilo kog broda.

 

Monokristalni solarni paneli  - koriste velike pojedinačne komade silicijuma za svaku ćeliju. Oni su generalno najjeftinije rešenje i podrazumevana tačka za početak kada planirate da instalirate solarni sistem. I oni se lako mogu postaviti, mada mogu biti krhki zbog kristala silicijuma. Podjednako su podložni smanjenim radom po senkom kao i polikristalni solarni paneli.

 

Gde postaviti solarni panel?

 

Ako montirate mali panel za dopunjavanje baterija na čamcu, kupite jeftinu krutu ploču i pronađite mesta na brodu gde možete da je nagnete, kako biste uhvatili sunčeve zrake tokom većine dana. Izaberite mesto koje nije u senci i ova tehnika treba da vam dobro služi.

 

Ako provodite više vremena na brodu i treba vam najbolje od solarnih panela, monokristalni ili polikristalni solarni paneli daju više snage na istom prostoru od amorfne solarne. Ali sa većom efikasnošću dolazi i do veće osetljivosti na loše uslove montiranja, pa ako želite najbolje od solarnih panela, morate učiniti sve da osigurate da nisu u senci, a takođe i da su nagnuti prema suncu što je više moguće. Iz tog razloga solarni paneli se obični postavljaju na krmi broda.

 

Najvažnije prednosti korišćenja solarnih panela za brodove

 

  • Tihi rad - Uz solarni panel na vašem brodu generatori mogu biti eliminisani, ili njhova upotreba smanjena na minimum. Solarna energija je takođe energija bez zagađenja.

  • Nema pokretnih delova - Za razliku od vetroturbina, potrebno je vrlo malo održavanja. Neophodno je samo periodično čišćenje.

  • Stabilna snaga - Raspoložive jedinice solarnih panela idu od 50 V, 75 V i više. Možete u početku započeti sa malim solarnim istemom i da ga kasnije prošitite po potrebi.

  • Solarni paneli će kontinuirano puniti baterije, čak i kada je čamac privezan. Kontroler punjenja će automatski isključiti napajanje kada su baterije potpuno napunjene.

  • Solarni paneli za brodove nisu samo ekološki prihvatljivi, veće se i smatraju preko potrebnim kada se nalazite na otvorenom moru. Takođe su jeftina i jednostavna opcija za čamce koji se kreću na udaljenim obalama ili na neurednim dokovima.Ako se odlučite za solarne panele, započnite pripremu tako što ćete sagledati koji prostor imate i koji su vaši energetski zahtevi. Zatim probajte da pronađete lokaciju gde možete montirati solarne ploče ploče, poželjno na nagibnu montažu. Mnogi vlasnici čamaca želeće da ih ugrade na palubu, u kom slučaju polufleksibilni kristalni paneli mogu izgledati kao razumni izbor, ali mogu biti i do deset puta skuplju u odnosu na panele koji nisu fleksibilni. Jednom kada ih instalirate čuvajte svoje panele. Nije lako držati crnu površinu hladnom na suncu, ali se izlazna energija solarnih panela snižava kada se temperatura povećava. Ako ste u mogućnosti obezbedite ventilaciju na zadnjoj strani panela, što će povećati od 5 ili 10% izlaznosti energije.