Često se pitamo koliko bi iznosila cena solarnih panela za na kuću ili poslovnu zgradu kako bi se proizvela vlastita električna energija. Na našem sajtu imate mogućnost za besplatni solarni kalkulator, ali možete biti zbunjeni ukoliko se niste prethodno informisali šta sve čini solarni sistem. U nastavku teksta pročitajte neke jednostavne smernice koje će vam pomoći da bolje razumete cenu solarnog sistema.

 

Domaćinstva u Srbiji troše pet puta više struje po jedinici BDP-a nego što je to slučaj u Evropskoj uniji. Prosečna potrošnja domaćinstva u Srbiji iznosi 400 kilovata a u Evropi 250. Posečan mesečni račun iznosi 30 evra, ali se u zimskim danima znatno povećava. Naravno, ovo se može značajno razlikovati ako imate nestandardne uređaje koji rade kontinuirano. Proširena upotreba računara, televizori sa plazma ekranima i konzole za video igre takođe mogu uticati na povećanje potrošnje.  Vaša upotreba će se znatno povećati i u mesecima kada upravljate klima uređajem.

 

Solarni paneli su sada globalni proizvod. Postoje ogromne varijacije u troškovima solarnih panela zasnovane na vrsti i efikasnosti. Međutim, tip panela koji se koriste za stambeni solarni sitem je prilično standardan i troškovi su u osnovi postavljeni na globalnom nivou. Taj trošak je u proteklih nekoliko godina značajno pao - sada je oko polovine cene u 2008. godini, a više od 100 puta niži nego u 1977.

 

Istraživanje je pokazalo  da će prosečan vlasnik solarnog sistema uštedeti preko 40.000 evra u toku 20 godina od istalacije sistema. Solarni paneli verovatno će stvarati električnu energiju u sličnom stepenu kao i kada su napravljeni za više od 30 godina, možda čak i preko 40 godina sa redovnim održavanjem. Sa druge strane, opcije finansiranja i štednja stvarno zavise od toga gde živite i nekih ličnih okolnosti (koliko i kako trenutno trošite na struju). Dakle, ono što stvarno treba da uradite je da dobijete solarnu ponudu ako ste zainteresovani da saznate koliko je cena solarnih sistema za vašu kuću.

 

Standardne komponente solarnog sistema

 

Svaki solarni sistem ima 4 osnovne komponente:

 

  • Solarni paneli - koji sunčevu energiju pretvaraju u električnu energiju;

  • Kontroler - koji reguliše protok struje;

  • Baterije - skladištite struju za kasniju upotrebu;

  • Inverter - pretvara energiju koja se čuva u bateriji na napon potreban za pokretanje standardne električne opreme.

 

Celokupni solarni sistem je ono što čini ukupne troškove solarne energije, a opremu kao što su baterije treba vremenom zameniti. Dobra vest je da će troškovi solarnih panela nastaviti sa smanjivanjem. Ono što je gotovo sigurno da će se vremenom povećati troškovi goriva i javne električne energije, tako da će period povraćaja investicije u solarnu energiju u budućnosti biti još kraći. U međuvremenu, očekujte da vidite više solarnih panela instaliranih na krovovima, posebno u područjima sa povoljnim solarnim uslovima ili sa višim od prosečnih stopa električne energije.

 

Koliko novca je potrebno da izdvojite za solarni sistem?

 

U našoj online prodavnici pronaći ćete širok spektar solarnih panela, baterija i invertora. Uz pomoć profesionalne konsultacije sa našim stručnjacima napravićemo najbolju i najekonomičniju procenu za vaše stambene i druge objekte na kojima želite da instalirate solarni sistem. Cena solarnih panela i drugih elemenata zavisi od tehnologije, veličine i kapaciteta i proizvođača. U nastavku dajemo presek cena elemenata solarnog sistema.

 

  • Solarni paneli: od 25 evra (monokistalni panel) do 450 evra (hibridni solarni panel)

  • Kontroler: od 36 evra do 280 evra

  • Baterije: od 178 evra do 500 evra (u zavisnosti od kapaciteta)

  • Invertor: od 116 evra do 1185 evra

 

Ukupna cena solarnog sistem za sopstvene potrebe: od 130 evra do 6000 evra (u zavisnosti od kapaciteta i broja solarnih panela)

 

Za sva pitanja i informacije budite slobodni da nas kontaktirate, kako bi zajedno razmotrili vaše potrebe i očekivanja i kreirali najbolju i najisplativiju ponudu solarnog sistema.