Od ideje do instalacije: Proces izbora solarne energije

Uz pomoć savremene tehnologije sada je moguće napajanje čitavog doma sa određenim izvorima obnovljive energije. To znači biti blizu izvora i imati tehnologiju da se taj izbor pretvori u električnu energiju. Solarni paneli su fantastičan način za to i danas jedan od najpopularnijih oblika obnovljive energije na tržištu.

Sunce je svuda, a to znači da je potencijal za obnovljivu energiju lako dostupan. Ako imate interes i želju da prebacite svoj dom na solarnu energiju, možete uštedeti na hiljade dinara godišnje u računu za struju. Solarna energija se takođe može koristiti za napajanje spoljnih objekata kao što su fontane ili za grejanje bazena. Nema stvarnog ograničenja na količinu energije koja može da se obezbedi ispravnim uređajima za prikupljanje.

Čak je i Tesla je pokrenuo ovu ideju stvaranjem svojih solarnih ploča za krov. One se mogu kupiti od renomiranih proizvođača i vrlo brzo instalirati. Važno je razumeti koliko možete u vašem domu koristiti solarnu energiju. Postoje fantastični proizvođači solarnih sistema koji mogu pomoći da procenite potencijal korišćenja.

Ovo je osnovni raspored procesa prilikom razmatranja upotrebe solarne energije:

  • Konsultacije

Savetovanje je prvi korak u instalaciji solarnog sistema. Ono vam može pomoći da razumete tačno kakav sistem odgovara vašoj kući. Možda će biti potreban izlazak na teren i ocena vaše kuće u nastojanju da najbolje shvate kako solarni paneli mogu raditi za vas. Primetiće će tačno gde sunce sija na različitim tačkama dana. Takođe će proveriti ožičenje i osigurati da je sve kompatibilno. To na kraju omogućava da tačno utvrdite koliko će iznositi cena solarnih panela i koja vrsta opreme će vam biti potrebna. Ovo je slično proceni koju ćete dobiti od bilo kog drugog profesionalnog izvođača radova.

  • Izbor solarnog sistema

Postoji nekoliko državanih ili lokalnih subvencija za koje možete aplicirati, kao i bankarskih kredita za solarnu energiju, koji mogu pomoći u ublažavanju troškova instaliranja solarnih panela u vašem domu. Većina vladinih agencija podržava obnovljivu energiju. Kada odlučite tačno šta vam treba za kuću i šta se uklapa u vaš budžet, možete nastaviti sa kupovinom solarnog sistema. Raditi sve kroz jednu kompaniju je odličan način da obezbedite kvalitet i profesionalno izvršenje radova.

  • Instalacija

Poslednji korak uključuje instalaciju. Svaka instalacija je jedinstvena i dizajnirana od slučaja do slučaja. Različiti ljudi sa različitim stambenim i drugim objektima zahtevaju različite sisteme i različite vrste instalacija. Izvođači mogu postaviti solarne ploče u najpoželjnije oblasti vaše kuće, a energija usmerena na određene uređaje, baterije, ili da vaša kuća posten potpuno zavisna od solarnog sistema koji ćete koristiti.

Glavne prednosti solarne energijeSolarni sistem može drastično smanjiti ili potpuno eliminisati vaše račune za električnu energiju

 

Ova prednost solarnih panela je prilično jednostavna - kada instalirate solarni sistem za svoj dom, generišete vlastitu električnu energiju, postajete manje oslonjeni na javnu električnu energiju što posledično vodi smanjenju mesečnih računa. Solarni sistemi obično imaju životni vek od 25 do 30 godina, što znači da možete smanjiti troškove električne energije u decenijama koje dolaze uz besplatnu solarnu energiju.

 

Solarni sistem poboljšava vrednost vašeg doma

 

Mnogi vlasnici kuća su zainteresovani za solarne panele, ali nisu se trudili da saznaju šta je potrebno za njihovo instaliranje. Neosporne prednosti posedovanja solarnih panela u kući dopunjuju nedavne studije koje su otkrile da su vrednosti imovine povećane nakon instalacije solarnog sistema. Čak i ako planirate da se preselite iz kuće  u bliskoj budućnosti, vratićete svoje investicije u solarni sistem jer po višoj ceni možete prodati svoj objekat.

 

Solarni sistem vam daje kontrolu nad rastućim troškovima energije.

 

Mnogi vlasnici kuća suočavaju se sa strahom kada su u pitanju računi za električnu energiju, jer u većini slučajeva nema ničeg što možete učiniti kako biste kontrolisali cenu javne elektirčne energije. Dok su se troškovi solarne energije u protekloj deceniji smanjili za više od 70 odsto, troškovi struje su porasli za oko pet odsto, a očekuje se da će se trend povećanja troškova električne energije nastaviti. Solarni sistem vas stavlja na čelu kada je u pitanju proizvodnja energije. Komunalne usluge se brzo prilagođavaju rastućem usvajanju obnovljivih izvora energije, a vlada povećava svoje ciljeve za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, što znači da zaista nikada nije bilo bolje vreme za instalaciju solarnog sistema. Ukoliko uložite u sopstvenu solarnu centralu omogućen vam je povrat investicije, što je isplativije od ulaganja u bilo kojoj banci. Ako tokom dana trošite električnu struju u određenim časovima veću od 3kW (zimi ili leti), solarni sistem za sopstvene potrebe omogućiće vam velike uštede.


Solarni sistem smanjuje emisije ugljenika i pomaže u energetskoj nezavisnosti

 

Možda i najatraktivnija prednost solarne energije jeste činjenica da celo okružeenje ima koristi od njene upotrebe. Kako svet traži najjeftinije načine smanjenja emisije ugljen-dioksida u svetlu globalnih klimatskih promjena, sunčeva energija je postala popularan izbor s dobrim razlogom.Solarni paneli imaju višegodišnju garanciju

 

Garancije proizvođača za solarne panele kreću se i do 25 godina. Solarni paneli nude dugogodišnje garancije u odnosu na bilo koji drugi elektronski uređaj. Solarni sistem je jednostavan, dugotrajan i pouzdan. Zbog svojih karakteristika savršeno funkcioniše tokom celog veka trajanja, bez ikakvog zaostatka u radu. Solarni paneli su testirani da izdrže jake vetrove i oluje, grad i veliki sneg bez ikakvih problema. Garancija je glavni motivator instalacije solarnog sistema jer ćete biti sigurni da će vaša investicija biti povraćena.