Toplotne pumpe su alternativni način zagrevanja vašeg doma i mogu biti idealno rešenje ako želite da generišete sopstvenu toplotu i potencijalno uštedite novac na računu za električnu energiju. Toplotna pumpa radi prenos toplote apsorbovanom iz spoljnog vazduha u zatvoreni prostor, kao što je kancelarija, kuća ili zgrada preko vlažnih sistema centralnog grejanja za zagrevanje radijatora i obezbeđivanje tople vode. One takođe mogu raditi i kao sistem hlađenja u letnjim mesecima.

 

Kako funkcioniše toplotna pumpa?

 

Toplotna pumpa se obično postavlja na otvorenom na bočnoj ili zadnjoj strani objekta. Ona preuzima toplotu iz vazduha i podiže ga na višu temperaturu pomoću pumpe. Pumpi je potrebna električna energija, ali bi trebalo da koristi manje električne energije od toplote koju proizvodi. Toplotna pumpa izvlači toplotu iz spoljašnjeg vazduha na isti način kao što hladnjak izvlači toplotu iz kuće. Može da dobije toplotu iz vazduha čak i kada je temperatura niža od -15 ° C. Toplotne pumpe imaju određeni uticaj na životnu sredinu, jer im je potrebna električna energija za rad, ali toplota koju oni izvlače iz zemlje, vazduha ili vode prirodno se stalno obnavlja.

 

Koje toplotne pumpe postoje?

Da bi instalirali toplotnu pumpu i iskoristiti je u potpunosti, potrebno je ispuniti niz uslova. Vaš kuća mora biti dovoljno dobro izolovana. Toplotna pumpa najbolje radi na niskim temperaturama, tako da su potrebni specifični radijatori. Postoji nekoliko vrsta toplotnih pumpi. Koriste se za zagrevanje vode ili zagrevanje vazduha ili oboje (mešovite toplotne pumpe). Osnovni cilj jeste prenošenje prirodne energije iz hladnog  u toplo okruženje.

U zavisnosti od izvora toplote i onoga što želite da zagrejete (voda ili vazduh), koriste se različite vrste pumpi:

 • Voda / voda toplotna pumpa - gde pumpa dostavlja toplotu iz podzemnih voda. Ovo rešenje nije izvodljivo u gradovima, osim ako imate baštu. Investicioni troškovi su prilično visoki, ali povrat je odličan.

 • Zemlja / vode toplotna pupa - ovo je još jedno geotermalno rešenje koje takođe uključuje bušenje bunara, ali pumpa koristi toplotu od zemlje kako bi se zagrevao vodeni tok. Najvažniji nedostatak je što vam je potrebna površina najmanje dvostruko veća od vaše kuće. Gotovo je nemoguće ovu pumpu instalirati u gradovima.

 • Vazduh / voda toplotn pumpa -  ova pumpa preuzima spoljašnji vazduh i zagreva vodeni tok koji se može koristiti za podno grejanje ili kućnu toplu vodu. Lako je ovaj sistem instalirati, čak i u gradovima jer nije skup.

 • Vazduh / vazduh toplotna pumpa - spoljašnji vazduh se sakuplja na isti način, ali u ovom slučaju se uvodi direktno u kuću. Investicija je relativno mala, a sistem se lako instalira. Ovaj tip pumpe može se koristiti samo kao sistem za zagrevanje vazduha i ne funkcioniše sa podnim grejanjem ili radijatorima.

 • Zemlja / zemlja toplotna puma - sistem funkcioniše tako što toplota se izvlači iz zemlje i vraća se u zemlju preko zagrejanog poda. Toplotne pumpe koje izvlače energiju iz zemlje poznate su i kao geotermalne toplotne pumpe. Za dobro izolovane kuće, raspoloživa površina mora biti oko jedan i po puta ili duplo veća od površine koja se zagreva.

Prednosti toplotnih pumpi

 

Toplotne pumpe imaju brojne prednosti, a ovde ćemo navesti one najbitnije:

 

 • Niži računi za gorivo, pogotovo ako zamenjujete konvencionalno električno grejanjujete;

 • Smanjenje emisije ugljen-dioksida u kući, u zavisnosti od toga koje gorivo zamenjujete;

 • Bez potrebe za isporukom goriva;

 • Mogu zagrejati vašu kuću ali i vodu;

 • Potrebno je minimalno održavanje;

 • Za razliku od kotlova na gas i naftu, toplotne pumpe isporučuju toplotu na nižim temperaturama tokom mnogo dužeg vremenskog perioda.

 

Održavanje toplotne pumpe

 

Garancije za rad za toplotne pumpe mogu trajati i do 10 godina. Mnogi proizvođači takođe nude opcije za produženje garancije uz naknadu. Možete očekivati da efikasno rade 20 godina ili više, međutim one zahtevaju redovno održavanje. Godišnja provera od strane vas i detaljnija provera od strane profesionalnog instalatera svake tri do pet godina trebalo bi biti dovoljna.

 

Instalater vam treba dostaviti pisane detalje o svim proverama održavanja koje treba preduzeti kako bi se osigurali da sve funkcioniše ispravno. Obratite se svom dobavljaču za precizno održavanje pre nego što počnete sa instaliranjem toplotne pumpe. Verovatno će vas posavetovati da izvršite godišnju proveru i da isparivač vazduha bude oslobođeni lišća ili prljavštine. Bilo koju biljku koja je počela da raste u blizini jedinice za toplotnu pumpu takođe treba ukloniti.

 

Takođe je poželjno da s vremena na vreme proverite pokazivač pritiska centralnog grejanja u vašoj kući. Da bi se sprečilo zamrzavanje toplotne pumpe u hladnom zimskom vremenu koristite se antifrizom. Nivo antifriza i njegova koncentracija je jedna od stvari koje će profesionalni instalater proveriti kada dođe da servisira vašu toplotnu pumpu.