SOLARNA ELEKTRANA

Solarna elektrana koja se prostire na čak 13 kvadratnih kilometara i koja je shodno toj činjenici ujedno i najveća solarna elektrana na svetu, nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama i to na granici između Kalifornije i Nevade.

Ova solarna elektrana izgrađena je od čak 300.000 ogledala od kojih je svako široko tri metra, a visoko dva metra. Svako od ukupno 300.000 ogledala, moguće je pojedinačno kompjuterski kontrolisati, a sva ogledala zajedno funkcionišu tako što sunčevu svetlost neprekidno usmeravaju prema vrhovima tornjeva (postoji ukupno tri tornja) od kojih je svaki visok po 140 metara.

Pod uticajem sunčeve svetlosti koja je usmerena na vrhove tornjeva, upravo na vrhovima tornjeva, voda se pretvara u vodenu paru, a vodena para koja se formira pokreće turbine koje zatim direktno utiču na stvaranje i omogućavaju stvaranje električne energije.

Tokom svakog pojedinačnog dana, ova solarna elektrana čiji pun naziv glasi: "Ivanpah Solar Electric Generating System", proizvede ukupno oko 392 magavata električne energije.

Pomenuta količina električne energije, dovoljna je da električnom energijom obezbedi čak oko 140.000 porodica, tačnije 140.000 različitih domaćinstava.

Kada bi se ista količina električne energije proizvodila recimo u procesu sagorevanja fosilnih goriva, na godišnjem nivou, to bi rezultiralo stvaranjem oko 400.000 tona ugljen-dioksida.

Srazmerno upravo navedenoj činjenici, jasno se može izvesti zaključak da solarna elektrana o kojoj smo prethodno pisali, ali i svaka druga solarna elektrana na svetu, ima pozitivan uticaj ne samo na proces proizvodnje električne energije koja je svakako neophodna za opstanak čovečanstva, već i na proces zaštite životne sredine, koja je čak i presudna za opstanak čovečanstva, ali i za opstanak svih živih bića na planeti.