SOLARNA ENERGIJA

Solarna energija, predstavlja oblik energije koja nastaje direktno iz sunčeve svetlosti. Zbog navedene činjenice, solarna energija se takođe naziva i sunčeva energija.

Ova vrsta energije, ubraja se u red obnovljivih energija i kao takva ona ne može trajno da se potroši niti da na bilo koji način nestane.

Naime, solarna energija je stara punih pet milijardi godina, koliko je staro i Sunce i postojaće sve dok bude postojalo i Sunce.

Osim činjenice da je obnovljiva i da se kao takva ne može trajno potrošiti, solarna energija poseduje čitav niz prednosti u odnosu na brojne neobnovljive vrste energija, kao što je recimo energija koja nastaje kao proizvod sagorevanja fosilnih goriva.

Jedna od takvih prednosti solarne energije ogleda se u tome što je ona ekološki bezbedna i što u oviru neprekidnog procesa naizmeničnog stvaranja i potrošnje ne ispoljava bilo koji oblik štetnog uticaja na čoveka, niti uopšteno na živa bića i na životnu sredinu.

Ono što je takođe veoma bitno napomenuti u vezi solarne energije, jeste da se ona uz pomoć upotrebe solarnih sistema može konvertovati, to jest pretvoriti u različite potrošne oblike energije kao što su električna energija ili kao što je toplotna energija.

Takođe, solarna energija se može i akumulirati u specijalne baterije i u tom slučaju, može se koristiti recimo u toku noći, kada delovanje sunčeve svetlosti nije izraženo i kada samim tim proizvodnja solarne energije nije aktivna.

Zbog svih prethodno navedenih činjenica, ovaj, najstariji oblik energije na našoj planeti, opravdano se smatra energijom budućnosti.

U prilog tome svedoči podatak da se solarna energija sve više koristi kao osnovni izvor drugih oblika energije kao što su prethodno pomenute električna energija ili toplotna energija.