SOLARNE PLOČE

Solarne ploče, veoma često se nazivaju i fotonaponske ploče i ono što je na prvom mestu važno reći o njima, jeste da su one zapravo isto što i solarni paneli. 

Svaka pojedinačna solarna ploča, izgrađena je od većeg broja solarnih ćelija. Veoma često, u sastav jedne solarne ploče, uključeno je 36 solarnih ćelija koje su međusobno serijski povezane i to tako da formiraju solarne module čiji je nominalni napon 12 V.

Solarne ploče, predstavljaju neizostavni deo svakog solarnog sistema i njihova uloga jeste da solarnu energiju koju upiju, pretvore u električnu energiju, koja se dalje upotrebljava za napajanje najrazličitijih vrsta uređaja.

Uređaji koji se mogu napajati električnom energijom koju proizvedu solarne ploče, međusobno se mogu drastično razlikovati ne samo po svojoj nameni, već i po složenosti.

Naime, solarne ploče, mogu se upotrebljavati i upotrebljavaju se za napajanje vrlo jednostavnih uređaja kao što su uređaji koji se koriste u svakom domačinstvu, ali se takođe mogu upotrebljavati i upotrebljavaju se i za napajanje vrlo složenih uređaja kakvi su sateliti ili uređaji koji se nalaze u sklopu svemirskih stanica.

U zavisnosti od konkretnog cilja upotrebe, solarne ćelije se mogu upotrebljavati kao dopunski proizvođači električne energije, ali i kao potpuno samostalni proizvođači električne energije.

Solarne ploče, mogu se proizvoditi od više različitih vrsta materijala, a upravo prema vrsti materijala od kojeg su proizvedene mogu se definisati kao monokristalne silicijumske solarne ploče, kao polikristalne silicijumske solarne ploče, kao amorfne silicijumske solarne ploče, kao galijum arsenidne solarne ploče i kao kadmijum telurijum solarne ploče.

Vrsta materijala od kojeg su solarne ploče proizvedene, u određenoj meri određuje nivo njihovog kvaliteta, kao i nivo njihove sposobnosti da određenu količinu solarne energije pretvore u električnu energiju.

Najizražajniju sposobnost pretvaranja solarne energije u električnu energiju imaju kadmijum telurijum solarne ploče koje 1000 W/m2 sunčevog zračenja mogu da pretvore u 160 W električne energije (navedeni nivo proizvodnje električne energije odnosi se na 1m2 solarne ploče).