SOLARNI KOLEKTORI

Solarni kolektori, najjednostavnije objašnjeno predstavljaju prijemnike solarne energije, koji kroz proces upijanja solarne energije direktno vrše proizvodnju toplotne energiju.

Drugim rečima, solarni kolektori solarnu energiju direktno pretvaraju u upotrebljivu toplotnu energiju.

Toplotna energija koju proizvedu solarni kolektori, u ogromnoj većini slučajeva se koristi za zagrevanje sanitarne vode čija potrošnja se obavlja u domaćinstvima. Međutim, toplotna energija koju proizvedu solarni kolektori, može se upotrebljavati i u svrhu zagrevanja prostora, tačnije za zagrevanje unutrašnjosti objekta na kojem su montirani solarni kolektori.

Ukoliko je cilj upotrebe solarnih kolektora stvaranje toplotne energije koja će se koristiti za zagrevanje santarne vode, u tom slučaju, solarni kolektori moraju biti direktno povezani sa bojlerom. Recimo četvoročlana porodica koja ima prosečne potrebe za potrošnjom sanitarne vode, kako bi ostvarila svoje potrebe, dovoljno je da na svom stambenom objektu ima montirana dva solarna kolektora i da ta dva solarna kolektora budu povezana sa bojlerom čiji je kapacitet 200 l.

Ukoliko je cilj upotrebe solarnih kolektora zagrevanje unutrašnjeg prostora, na stambeni objekat od recimo 100 m2, potrebno je montirati, to jest ugraditi 10 solarnih kolektora.

Kako bi solarni kolektori maksimalno kvalitetno mogli da obavljaju svoju funkciju i kako bi samim tim mogli da proizvode što veću količinu toplotne energije, preporučljivo je da se oni montiraju, to jest ugrađuju na južnu stranu krovne površine objekta i to pod nagibom od oko 20 do oko 70 stepeni.

Takvim načinom ugradnje solarnih kolektora, ostvaruje se najdugotrajnije i najefikasnije upijanje solarne, to jest sunčeve energije, kao i najdugotrajnija i najefikasnija proizvodnja toplotne energije.

Ono što je takođe važno napomenuti u vezi sa solarnim kolektorima, jeste da se oni prema vrsti kojoj pripadaju mogu definisati kao pločasti i kao vakuumski solarni kolektori.

Prema savetima stručnjaka, ugradnja i uopšteno upotreba vakuumskih solarnih kolektora poseduje određen niz prednosti u odnosu na ugradnju i na upotrebu pločastih solarnih kolektora.

Naime, solarni kolektori imaju bolju izolaciju unutar cevi i na taj način, njihova upotreba gubitak proizvedene toplotne energije svodi na minimalnu moguću meru.